Valaistuksen kyvyllä toistaa värejä on valtava merkitys – valaistusta suunniteltaessa tulisi aina huomioida värintoistoindeksi CRI

CRI:n (colour rendering index) eli värintoistoideksin avulla voidaan kertoa, kuinka aidon sävyisenä keinotekoinen valaistus toistaa värejä. Värintoistoindeksi on siis luku, joka asettuu nollan ja sadan välille; indeksiluvun ollessa nolla värejä ei voi havaita lainkaan ja indeksiluvun ollessa sata värit toistuvat täydellisesti.

CRI ei ole subjektiivinen arvio värien toistumisen laadusta ja tarkkuudesta, vaan se määritellään vertaamalla kahdeksan eri värin toistumista kahdessa eri valaistuksessa. Värintoistoindeksinsä valonlähde saa siis siitä, kuinka hyvin se toistaa värejä suhteessa täydelliseen värintoistoon. Esimerkki täydellisesti värejä toistavasta valaistuksesta on luonnollinen auringonvalo, ja niinpä sitä käytetään usein vertailuvalonlähteenä.

Mitä erilaiset värintoistoindeksit sitten tarkoittavat käytännössä? Tarkastellaan esimerkkinä kahta kuvaa mansikoista, joista toisessa CRI on korkea (hyvä värien toisto) ja toisessa matala (huono värien toisto).

Clarico-Full Image

Kuten voidaan huomata, korkea värintoistoindeksi tarkoittaa, että valaistuksessa värit toistuvat kirkkaina ja elävinä ja että erilaiset tekstuurit erottuvat toisistaan. Valaistus, jolla on matala värintoistoindeksi, saa puolestaan värit näyttämään kulahtaneelta ja hailakoilta. Onkin selvää, että valaistuksella on valtava merkitys erilaisten esillepanojen tai muiden visuaalisten ulkoasujen onnistumisessa. Esimerkiksi ruoka voidaan oikeanlaisella valolla saada näyttämään tavallistakin houkuttelevammalta ja herkullisemmalta.

Tarkka ja luonnollinen valaistus on toki merkityksellinen muutenkin kuin vain visuaalisen miellyttävyyden kannalta. Hyvä valonlähde tuo esiin pienimmätkin yksityiskohdat, joiden näkeminen on tärkeää esimerkiksi varastoissa, tehtaissa ja muissa tuotannollisissa tiloissa niin työn laadun kuin myös työturvallisuudenkin näkökulmasta. Toimistotilasta voidaan puolestaan valaistuksen avulla luoda esimerkiksi energisen ja kotoisan tuntuinen, mikä voi työpaikalla viihtymisen lisäksi vaikuttaa olennaisesti myös esimerkiksi vireyden ja siten työtehon ylläpitoon.

Voidaan huomata, että laadukas valaistus on kriittistä lähes kaikkialla. Esimerkiksi sisustus- ja tilasuunnittelijat sekä muotoilijat ovatkin tienneet jo pitkään, että suunniteltaessa minkä tahansa tilan valaistusta kannattaa värientoistokyky ottaa huomioon. Kaikkien SME:n myymien LED-nauhojen CRI onkin vähintään 80 – useiden tuotteiden kohdalla se on jopa yli 90. Niinpä meiltä löytyy runsaasti vaihtoehtoja myös erikoisprojekteihin. Kysy lisää: tilaukset@sme.fi.

Design light Youtube kanava

To install this Web App in your iPhone/iPad press and then Add to Home Screen.